מה היא יועצת ארגונית?
יועצת ארגונית היא אשת מקצוע שמסייעת לארגונים לשפר את הביצועים שלהם על ידי ביצוע שינויים ביעילות, פרודוקטיביות, תקשורת ושיתוף פעולה של הארגון. יועצות ארגוניות משתמשות במגוון שיטות, כולל ניתוח נתונים, מחקר, גישות של ניהול הידע, תכנון אסטרטגי, הדרכה וליווי כדי להביא את החברה לתוצאות ולעמוד ביעדיה.
יועצות ארגוניות יכולות לעבוד עם ארגונים בכל הגדלים ובכל התחומים. הן יכולות לעזור לארגונים לפתח אסטרטגיה, לשפר את היעילות, לשנות תהליכים, לייעל את התקשורת, לפתח את כוח האדם ולבנות תרבות ארגונית חיובית.
יועצות ארגוניות הן בדרך כלל בעלות תואר שני בתחום הניהול, הפסיכולוגיה, פסיכולוגיה ארגונית או תחום משיק אחר. הן צריכות להיות בעלות ניסיון בעבודה בארגונים, ולהיות מסוגלות לחשוב באופן אנליטי ולבצע שינויים. המקצוע הוא אחד המבוקשים שיש. שוק העבודה של יועצות ארגוניות צפוי לצמוח בשנים הקרובות עקב שינויים בשווקים, בתעשייה, ושינויים גיאופוליטיים. יועצות ארגוניות יכולות להרוויח שכר גבוה מאוד, והן יכולות לעבוד בתחומים מגוונים ומרתקים.
התחום תחרותי ומאתגר ובדרך כלל יועצת ארגונית צריכה מספר תארים וניסיון במספר מקומות בשביל שהיא תוכר בידי התעשייה וגם השם שלה יעבור בין הלקוחות. הניסיון הנדרש הוא:
- לפתח את הכישורים בניתוח נתונים, מחקר, גישות של ניהול הידע, תכנון אסטרטגי, הדרכה וליווי.
- לקבל תואר שני בתחום הניהול, הפסיכולוגיה, הפסיכולוגיה הארגונית או תחום משיק נוסף.
- לרכוש רשת קשרים בתחום הייעוץ הארגוני.
- לרכוש ניסיון בעבודה בחברות וארגונים כיועצת.
קריירה בתחום הייעוץ הארגוני היא קריירה מאתגרת ומספקת מאוד. יועצות ארגוניות יכולות לעזור לארגונים לשפר את הביצועים שלהם ולתרום לשיפור החברה.
מהם תחומי העיסוק של יועצת ארגונית?
יועצות ארגוניות עובדות היום עם מגוון חברות מכל סוגי התעשיות. אם יש לכם חברה, סביר להניח שהשתמשתם או שאתם תרצו להשתמש בייעוץ ארגוני. כאשר מגיע אדם מבחוץ הוא יכול לסייע לכם לראות דברים שאולי לא ראיתם או אפילו ידעתם שהם קיימים. אפשר ביחד לפתח אסטרטגיה חדשה, לשפר את היעילות של הארגון, לשנות תהליכים ארגוניים, לייעל את התקשורת הבין אישית בין העובדים למנהלים, לפתח את מחלקת כוח האדם, לבנות תרבות ארגונית בריאה ועוד.
להלן מספר דוגמאות לתחומי עיסוק עיקריים של יועצות ארגוניות:
- ניתוח ארגוני: יועצת ארגונית יכולה לסייע לארגון לנתח את חולשותיו וחוזקותיו, את הסביבה שלו ואת היעדים שלו. הניתוח יעזור לארגון לפתח אסטרטגיה להשגת היעדים שלו.
- שינוי תהליכים: יועצת ארגונית יכולה לסייע לארגון לשנות את התהליכים שלו כדי להיות יעילים יותר. הארגון יכול לכלול שינוי שיטות עבודה, הטמעת טכנולוגיות חדשות או שינוי תרבות ארגונית.
- פיתוח כוח אדם: יועצת ארגונית יכולה לסייע לארגון לפתח את העובדים שלו כדי להיות יעילים יותר. פיתוח זה יכול לכלול מתן הכשרות, פיתוח תוכניות קריירה או יצירת תרבות של למידה.
- בניית תרבות ארגונית: יועצת ארגונית יכולה לסייע לארגון לבנות תרבות ארגונית חיובית. זה יכול לכלול פיתוח ערכים, אמונות והתנהגויות משותפות.
יועצות ארגוניות יכולות לעבוד עם מגוון ארגונים, כולל חברות פרטיות, ארגונים ציבוריים, ארגוני חסד וגופים ממשלתיים. הן יכולות גם לעבוד בתחומים מגוונים, כגון ניהול, שיווק, פיננסים, משאבי אנוש ועוד.
חשוב לציין שיועצת ארגונית יכולה לעבוד במגוון תחומים ונושאים ולא נוכל לפרט את כולם פה. אם יש לכם צורך ביועצת ארגונית שתעשה קצת סדר בבלגן, כדי לכם להמשיך לקרוא ואף לשקול לשכור את שירותי של יועצת ארגונית מומחית שתעשה לכם סדר.
מהן המטרות של ייעוץ ארגוני?
ייעוץ ארגוני הוא תהליך של מתן ייעוץ לארגונים כדי לשפר את הביצועים שלהם. יועצים ארגוניים עוזרים לארגונים לזהות את נקודות החוזקה והחולשה שלהם, לפתח אסטרטגיות לשיפור הביצועים, וליישם את האסטרטגיות הללו.
מטרות הייעוץ הארגוני יכולות להשתנות בהתאם לצרכים של הארגון. חלק מהמטרות הנפוצות כוללות:
- שיפור היעילות: יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים לשפר את היעילות שלהם על ידי זיהוי פעילויות לא יעילות והמלצה על שינוי שלהם. לדוגמה, יועץ ארגוני יכול לזהות פעילויות שיכולות להיות אוטומטיות או מוטמעות מחדש, או שיכולות להיות מבוצע על ידי צוות קטן יותר והם לא עושות את מה שהן צריכות.
- הגדלת הרווחיות: יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים להגדיל את הרווחיות שלהם על ידי זיהוי הזדמנויות להפחתת עלויות והגדלת ההכנסות. לדוגמה, יועץ ארגוני יכול לזהות מוצרים או שירותים שיכולים להיות מבוטלים או מוצעים במחיר נמוך יותר, או שיכולים להיות משווקים בצורה יעילה יותר.
- שיפור השירות ללקוחות: יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים לשפר את השירות ללקוחות שלהם על ידי זיהוי הזדמנויות לשיפור חוויית הלקוח. לדוגמה, יועץ ארגוני יכול לזהות דרכים לשפר את תזמון התגובה ללקוחות, או לפתח תהליכים חדשים לפתרון בעיות.
- בניית תרבות ארגונית חיובית: יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים לבנות תרבות ארגונית חיובית על ידי זיהוי הזדמנויות לשפר את המורל, התקשורת והשיתוף. לדוגמה, יועץ ארגוני יכול לזהות דרכים לעודד שיתוף פעולה בין מחלקות, או לפתח תוכנית הכשרה למנהלים על איך להיות מנהיגים טובים יותר.
- ניהול שינוי: יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים לנהל שינוי על ידי זיהוי הזדמנויות לשפר את התהליכים, את הטכנולוגיה ואת החברה. לדוגמה, יועץ ארגוני יכול לזהות דרכים להטמיע טכנולוגיה חדשה בצורה חלקה יותר, או לפתח תוכנית לצמיחה אסטרטגית כלל-מחלקתית.
- פיתוח מנהיגות: יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים לפתח מנהיגים טובים יותר על ידי מציאת הטאלנטים וזיהוי הזדמנויות לפתח כישורי מנהיגות כגון תקשורת, פתרון בעיות וקבלת החלטות.
- שיפור איכות: יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים לשפר את האיכות של המוצרים או השירותים שלהם על ידי זיהוי הזדמנויות לשפר את תהליכי הייצור או הפונקציונאליות.
- צמיחה: יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים לצבור תאוצה וצמיחה על ידי זיהוי הזדמנויות לפתח שווקים חדשים, לכוון לקהלים חדשים, להרחיב את הפעילות העסקית ולפתח מוצרים או שירותים חדשים.
- חדשנות: יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים להיות חדשניים יותר על ידי זיהוי הזדמנויות לפתח טכנולוגיות חדשות, להטמיע כלים חדשים בארגון או לשפר פלטפורמות קיימות ולנסות להביא מוצרים או שירותים חדשים לחברה.
- קיימות: יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים להיות יותר ברי קיימא על ידי זיהוי הזדמנויות לשפר את ההשפעה הסביבתית (Net Zero) של הפעילות העסקית, מה שיכול גם לאזור להדהוד חיובי והעלאת המוניטין של החברה.
ייעוץ ארגוני הוא תהליך רב-תכליתי שיכול לעזור לארגונים להשיג מגוון רחב של מטרות. יועצים ארגוניים יכולים לספק לארגונים תובנות ועצות יקרות ערך, ולעזור להם לפתח אסטרטגיות לשיפור הביצועים שלהם.
ייעוץ ארגוני וכן יועצת ארגונית יכולים להיות תהליך יקר, אך הוא יכול להיות השקעה משתלמת עבור ארגונים רבים. יועצים ארגוניים יכולים לעזור לארגונים לשפר את הביצועים שלהם, להגדיל את הרווחיות, לשפר את השירות ללקוחות, לבנות תרבות ארגונית חיובית ולנהל שינוי פוזיטיבי בארגון.
מתי כדאי לפנות ליועצת ארגונית?
יועצות ארגוניות יכולות לעזור לארגונים במגוון רחב של נושאים, החל מביצוע שינויים ועד פיתוח תרבות ארגונית. אם אתם חושבים לפנות ליועצת ארגונית, הנה כמה דברים שכדאי לשקול:
- מה הם הצרכים של הארגון שלכם? מה הם היעדים שאתם רוצים להשיג? מהם החסמים שעומדים בפניכם?
- מהו הניסיון והמומחיות של היועצת? חשוב לבחור יועצת שיש לה ניסיון בתחום שאתם זקוקים לו.
- מהו התהליך של היועצת? חשוב להבין איך היועצת עובדת ומה היא מציעה.
- מהו התקציב שלכם? ייעוץ ארגוני יכול להיות יקר, לכן חשוב להגדיר תקציב לפני שאתם מתחילים את ההליך.
אם אתם חושבים שהארגון שלכם זקוק לייעוץ ארגוני, כדאי לפנות לכמה יועצות ולקבל את הצעת המחיר המשתלמת והמתאימה ביותר לארגון שלכם. חשוב לבחור יועצת שאתם מרגישים בנוח איתה ושאתם מאמינים שהיא תוכל לעזור לכם להשיג את מטרותיכם.
אם אתם מרגישים שאנחנו מדברים עליכם באחד או יותר מהסעיפים שפה, זה הזמן לפנות ליועצת ארגונית:
- הארגון שלכם מתמודד עם שינוי גדול, כגון מיזוג, רכישה או פיטורים. יועצת ארגונית יכולה לעזור לארגון שלכם לנהל את השינוי בצורה חלקה ולהפחית את ההשפעות השליליות שלו.
- הארגון שלכם מתקשה להשיג את היעדים שלו. יועצת ארגונית יכולה לעזור לארגון שלכם לזהות את החסמים העומדים בפניכם ולפתח אסטרטגיה להשגת היעדים.
- הארגון שלכם רוצה לשפר את התרבות הארגונית שלו. יועצת ארגונית יכולה לעזור לארגון שלכם לפתח תרבות ארגונית חיובית ופרודוקטיבית יותר.
אם אתם חושבים שהארגון שלכם זקוק לייעוץ ארגוני, כדאי לפנות לכמה יועצות ולקבל מספר הצעות. חשוב לבחור יועצת שאתם מרגישים בנוח איתה ושאתם מאמינים שהיא יכולה לעזור לכם להשיג את המטרות שלכם.
מה ההשפעה של יועצת ארגונית על הניהול בחברה?
יועצת ארגונית יכולה להשפיע רבות על הניהול בחברה. היא יכולה לעזור למנהלים לפתח את היכולות שלהם, לשפר את התקשורת שלהם עם העובדים ולקבל החלטות טובות יותר. יועצת ארגונית יכולה גם לעזור למנהלים להתמודד עם מצבים מורכבים, כגון שינויים טכנולוגיים, גל פיטורים, תחרות מוגברת או משבר כלכלי.
להלן כמה דוגמאות להשפעות של יועצת ארגונית על הניהול בחברה:
- פיתוח יכולות: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לפתח את היכולות שלהם בתחומים שונים, כגון ניהול זמן, ניהול עובדים, קבלת החלטות ופתרון בעיות.
- שיפור תקשורת: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לשפר את התקשורת שלכם עם העובדים. היא יכולה ללמד אתכם איך לתקשר בצורה ברורה, תמציתית ויעילה.
- קבלת החלטות: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לקבל החלטות טובות יותר. היא יכולה ללמד אותם איך לאסוף ולנתח מידע, איך לזהות את הגורמים החשובים ביותר בהחלטה ואיך לקבל החלטה המתאימה לצרכים של הארגון.
- ניהול שינוי: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לנהל שינויים בארגון, כגון מיזוגים, רכישות או פיטורים. היא יכולה לעזור להם לפתח אסטרטגיה לשינוי, ליצור תוכנית ביצוע ולנהל את התהליך בצורה חלקה.
- פיתוח צוות: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לפתח את צוות העובדים שלהם. היא יכולה לעזור להם להגדיר יעדים, לבנות שיתוף פעולה ולפתח מיומנויות מנהיגות.
- שיפור תרבות ארגונית: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לשפר את התרבות הארגונית שלהם. היא יכולה לעזור להם ליצור תרבות של שיתוף פעולה, אמון וחדשנות.
- ניהול סיכונים: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לנהל סיכונים בארגון. היא יכולה לעזור להם לזהות סיכונים, להעריך את מידת הסיכון ולפתח אסטרטגיה להתמודדות עם הסיכונים.
- פיתוח מנהיגות: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לפתח את כישורי המנהיגות שלהם. היא יכולה ללמד אותם איך לתקשר בצורה יעילה, איך לעצב אסטרטגיה, איך לרתום אנשים למטרה משותפת ואיך לקבל החלטות בתנאים של אי ודאות.
- שיפור שיתוף פעולה: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לשפר את שיתוף הפעולה בין המחלקות בארגון. היא יכולה ללמד אותם איך לתקשר בצורה יעילה, איך לפתור בעיות משותפות וליצור תחושת שייכות בקרב העובדים.
- שיפור מוטיבציה: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לשפר את המוטיבציה של העובדים. היא יכולה ללמד אותם איך להציב יעדים ריאליים, איך לתגמל עובדים על הישגים, לשמר את הטאלנטים וללמד איך ליצור סביבת עבודה חיובית.
- שיפור שביעות רצון: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לשפר את שביעות הרצון מהעובדים. היא יכולה ללמד אותם איך להקשיב לעובדים, איך לפתור בעיות וכיצד ליצור סביבת עבודה המתאימה לצרכי העובדים והמנהלים.
- שיפור חדשנות: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לשפר את החדשנות בארגון. היא יכולה ללמד אותם איך לעודד יצירתיות, איך לפתח מוצרים ושירותים חדשים וכיצד להתמודד עם שינויים בשוק.
- שיפור יעילות: יועצת ארגונית יכולה לעזור למנהלים לשפר את היעילות של הארגון. היא יכולה ללמד אותם איך לנהל את המשאבים בצורה יעילה, איך להפחית עלויות ואיך לשפר את התהליכים העסקיים.
יועצת ארגונית יכולה להיות נכס משמעותי עבור ארגונים ואף לתת להם יתרון מול התחרות. אין שספק שארגון עם יועצת ארגונית מקבל מכפיל כוח רציני עבורו ויכול להיגיע להישגים שכנראה לא היה יכול להגיע בלי ייעוץ חיצוני כי הוא רואה את הדברים אחרת.
מהם האתגרים בעבודה עם יועצת ארגונית?
יועצות ארגוניות הן מקצועניות שיכולות לעזור לארגונים לשפר את הביצועים שלהם בתחומים שונים, כגון ניהול, שיווק, פיתוח אסטרטגי ועוד. עם זאת, עבודה עם יועצת ארגונית יכולה להציג גם מספר אתגרים.
אחד האתגרים הגדולים ביותר בעבודה עם יועצת ארגונית הוא הצורך בשינוי. יועצות ארגוניות לא מגיעות כדי לחזק את מה שכבר קיים, שלפעמים לא עבוד כמו שצריך, אלא כדי להביא שינויים שיסייעו לארגון לשפר את הביצועים שלו. שינויים אלו יכולים להיות קשים לביצוע, מכיוון שהם מצריכים מאנשים לצאת מאזור הנוחות שלהם ולעבור תהליך למידה ולפעמים גם להקשיב ל"בוס" חדש.
אתגר נוסף בעבודה עם יועצת ארגונית הוא הצורך באמון. יועצות ארגוניות צריכות להיות מסוגלות לקבל גישה למידע רגיש, והן צריכות להיות מסוגלות להסתמך על העובדים כדי לספק להם את המידע המדויק והמלא ביותר בשביל שיוכלו לבצע את עבודתן. אם אין אמון בין היועצת לעובדים והמנהלים, יהיה קשה ליצור שיתוף פעולה והשינויים שיידרשו לא יוכלו להיות מיושמים בהצלחה.
לבסוף, עבודה עם יועצת ארגונית יכולה להיות מתמשכת ולהתווסף להוצאות החודשיות. יועצות ארגוניות איכותיות ומקצועיות גובות שכר בהתאם, והעלויות של השירותים שלהן עשויות להיות מהותיות עבור ארגונים קטנים או בינוניים. לכן יש לבחור ביועצת ארגונית המתאימה לתקציב שלכם, לפעמים יהי צריך לקצץ בתקציבים של מחלקות אחרות בשביל להביא ייעוץ ארגוני איכותי לארגון, כי הערך והתוצאות שתקבלו יהיו שוות הרבה יותר.
למרות האתגרים, עבודה עם יועצת ארגונית יכולה להיות חוויה מתגמלת מאוד עבור ארגונים. יועצות ארגוניות יכולות לספק לארגונים תובנות ועצות יקרות ערך, והן יכולות לעזור לארגונים לשפר את הביצועים שלהם בתחומים רבים ומגוונים, בייחוד בתחומים תחרותיים מאוד, כאשר יועצת יכולה להבין ולראות דברים ואלמנטים שאנחנו לא וגם המתחרים לא. אם הארגון מבין את האתגרים האפשריים ומתכונן אליהם, הוא יכול להגדיל את הסיכויים להצלחה בעבודה עם יועצת ארגונית.
סיכום
חשוב לדעת לבחור את היועצת הארגונית המתאימה לארגון עבורכם. יש לבחון את היועצת לפי הידע שלה, אבל גם לפי הכרת הארגון או החברה והתמצאות שלה בפרטים הקטנים. למידע נוסף איך ואיפה ניתן למצוא יועצת ארגונית מתאימה, פנו אלינו ונעזור לכם למצוא את האחת שתתאים לכם.